10 tips voor succesvolle scoutsleider of leider jeugdbeweging.

Wordt de beste leider bij de jeugdbeweging met deze tips

Als leider bij de jeugdbeweging of scouts wil je natuurlijk het verschil maken. Deze 10 tips helpen je zeker om een succesvolle scoutsleider te worden.

More...

1. Leer de scouts kennen

Alles draait om de kinderen. Welke groep heb jij? Leer hen kennen. Is deze groep vooral fysiek of eerder academisch ingesteld? Zijn het doeners of zijn ze eerder geïnteresseerd in observeren?

Het begrijpen van de groepsziel zal je helpen om de juiste activiteiten te organiseren.

2. Leer de ouders kennen

Stel hen vragen. Wat doen ze? Wat is hun achtergrond. Al deze kennis zal je van pas komen bij het verzamelen van middelen. Welke ouder heeft die speciale handigheid? Of misschien werkt een ouder wel op een inspirerende plek die kan dienen voor de volgende excursie. 

3. Vorm een werkgroep van vrijwilligers

Niet alle ouders zijn even enthousiast of bereid om te helpen. Daar moet je als leider respect voor opbrengen.

Concentreer je op die ouders die zich actief willen inzetten voor de groep en verenig hen in een werkgroep. Spreek taken af met elkaar, wie zorgt voor snacks? Wie kan logistieke steun bieden? Etc.

Deze werkgroep is je ruggesteun doorheen het ganse jaar.

4. Maak een planning op

Stel je kalender op aan het begin van het jaar. Noteer daar al de gekende activiteiten zoals bv. de vergaderingen, de momenten voor fondsenverwerving, het zomerkamp. 

Maak een gedetailleerde kalender voor de komende vier maanden en deel dit met de ouders en andere belanghebbenden. Op die manier kan iedereen zich schikken naar jouw planning. Andersom is meestal niet werkbaar.

5. Locatie, locatie & locatie

De keuze van de plaats waar je de scoutsvergaderingen houdt is heel belangrijk. 

Hou rekening met bereikbaarheid voor de ouders, weerbestendigheid. Zorg dat er plaats genoeg is om de kinderen te laten rondlopen. Kijk uit naar een locatie waar sanitair aanwezig is.

Mogelijkheden zijn een school, een clubhuis, een recreatiecentrum.

Misschien heb je plaats in je eigen huis. Ben je moedig genoeg?

6. Zorg voor een plan B

Wat je ook organiseert, vroeg of laat loopt het mis. Zorg daarom steeds voor een alternatieve activiteit. Een plan B voor het geval dat …

7. Plezier, plezierig, plezierigst

Organiseer je activiteiten zodanig dat het plezantste nog moet komen. Begin met het minst plezantste en evolueer naar steeds plezanter. Zo hebben de kinderen steeds iets nog plezanter om naar uit te kijken.

8. Maak een groep op muileboek

Nagenoeg iedereen zit tegenwoordig op Facebook. Maak een gesloten Facebookgroep en nodig alle ouders uit om lid te worden. Deel er alle relevante informatie over komende vergaderingen en groepsdetails.

Een WhattsApp groep kan nuttig zijn om snelle, last minute info met de ganse groep van ouders te delen.

Gebruik de groepen om hulp  van ouders in te roepen, middelen te verzamelen etc.

9. Zorg voor digitale documenten

Zorg dat je met je smartphone of tablet steeds toegang hebt tot alle planningen, inschrijfformulieren etc. Dit kan perfect met online applicaties zoals Google Docs. Zo vergeet je bv. nooit meer de notulen van de vergaderingen thuis.

Op die manier het papierafval beperken is ook positief.

10. Relax .. het is FUN

De jeugdbeweging of scouts mag ontspannen zijn (om het woord ‘moet’ niet te gebruiken).

Vermijdt stress en zorg voor een goede sfeer.

BESLUIT:
Zorg dat je zowel de kinderen als hun ouders goed kent. Maak tijdig een planning en ga online. Roep zoveel mogelijk hulp in van vrijwilligers.

Op kamp met de jeugdbeweging?

Dat herkennen we. We bieden immers oplossingen om jullie materiaal ginds veilig op te slaan. Self Storage Geleverd is het toverwoord.