Leestijd:
1 minuut
Een opgeruimde keuken brengt rust in je hoofd én overzicht in je huishouden.
Deze blog helpt je om het aanrecht leeg te houden, keukenkasten logisch in te delen en overbodige spullen los te laten.
Met praktische tips creëer je opnieuw ruimte in de keuken — zowel fysiek als mentaal.
Zin om je keuken functioneler én gezelliger te maken? Lees dan zeker verder.
Laatste update: 3 mei 2025
Rommel veroorzaakt stress — dat weten we intussen allemaal. En één van de plekken waar rommel het snelst lijkt toe te slaan, is de keuken.
Zou het kunnen dat de keuken de belangrijkste ruimte in huis is? In veel woningen is het de centrale plek waar niet alleen gekookt wordt, maar ook gepraat, gewerkt en geleefd. En waar geleefd wordt, ontstaat vaak... chaos.
Denk maar aan een stapel post op het aanrecht, een rondslingerende handtas, of die keukentoestellen die ooit handig leken maar nu vooral stof verzamelen. Herkenbaar? Dan is het misschien tijd om je keuken opnieuw te organiseren.
Waarom je keuken organiseren rust brengt
Een georganiseerde keuken zorgt niet alleen voor overzicht, maar ook voor mentale rust. Zeker als je start met het meest zichtbare deel: het aanrecht.
Het keukenaanrecht: van rommelmagneet naar rustpunt
Grote oppervlakken nodigen uit om spullen te laten slingeren. Het keukenblad is daar geen uitzondering op. Daarom: maak het aanrecht leeg en geef alles een vaste plaats. Dat betekent:
- Dingen die elders thuishoren, verhuizen.
- Post sorteren in ‘actie vereist’ of ‘te klasseren’. Wat meteen weg kan? Rechtstreeks in de papierdoos.
- Kapotte spullen? Niet twijfelen – weg ermee.
- Alleen spullen die je dagelijks of wekelijks gebruikt, mogen op het aanrecht blijven. Andere toestellen kunnen in een kast of berging.
- Komt er na het organiseren van je keukenkasten plaats vrij? Dan kunnen minder gebruikte toestellen daarheen.
Een prikbord, magneetbord of keukenkalender biedt plaats aan brieven, to do’s en gezinsplanning – zo blijft het aanrecht vrij.
Maak duidelijke afspraken met het hele gezin. Een leeg aanrecht is een gedeelde verantwoordelijkheid.
Keukenkasten organiseren: dit hoort niét in je keukenkast
Een slimme keukenkast indeling begint bij weten wat er niet thuishoort. Volgens Elisabeth Larking van Thespruce.com zijn dit de typische 'ruimtevreters':
- Dienbladen: Bewaar ze in de berging of kelder, tenzij je een groot huishouden runt.
- Textiel zoals tafelkleden of servetten: Beter in een linnenkast. Als je ze toch in de keuken bewaart, leg ze dan hoog.
- Huishoudtoestellen die je zelden gebruikt: Denk aan het wafelijzer of de broodmachine. Niet gebruikt het afgelopen jaar? Geef ze weg of zet ze elders.
- Decoratie: Alleen zinvol als je vaak gasten ontvangt. Anders: berg ze op of doe ze weg.
- BBQ- of feestmateriaal: Dat hoort thuis in de berging.
- Vervallen producten: Controleer voorraadkasten op houdbaarheid en groepeer voedingswaren per soort (kruiden, olie, ...).
- Recepten: Alleen bewaren wat je echt gebruikt. Maak een map of boek, en de rest mag weg.
- Kortingsbonnen: Controleer op geldigheid. Bewaren? Hang ze aan het prikbord.
- Het komt erop neer om alles één keer vast te pakken en een plaats te geven.
- Zaken die in andere kamers behoren wegnemen en weglaten.
- Onverwerkte post bekijken en verdelen in twee stapeltjes: actie vereist of te klasseren. Hou een doos bij de hand voor oud papier en werp er die post in die meteen weg mag. De twee stapeltjes haal je weg uit de keuken om daarna verder te verwerken. Dit kan zijn klasseren of er een actie mee uit te voeren alvorens te klasseren.
- Kapotte zaken moeten weg. Ook al houdt je ze bv. uit schuldgevoel bij. Weg ermee.
- Alleen keukenspullen en -toestellen die dagelijks (of minstens één keer per week) gebruikt worden kunnen thuis horen op het keukenaanrecht. Denk na of je lompe keukentoestellen die je slechts beperkt gebruikt op een andere plaats kunt opbergen. Na het opruimen van keukenkasten (zie verder) komt er misschien wel plaats vrij.
- Elke keuken een schrijf- en magneetbord nodig (of prikbord, …). Schoolbrieven, to do’s, … kan je hier ophangen tot de vervaldag. Een kalender waar geplande activiteiten van gezinsleden op genoteerd wordt is ook praktisch.
- Alles is leeg? Houden zo. Maak afspraken met gans het gezin om dit te respecteren en het aanrecht leeg te houden.
Het is de toestand van het keukenaanrecht dat de eerste indruk van de keuken bepaalt. Een groot vlak, zo’n keukenaanrecht. En grote vlakken nodigen uit om er spullen op achter te laten. Hoe uitnodigend en simpel het ook is om er wat-dan-ook op te parkeren, rommel op het aanrecht zorgen voor visuele en mentale chaos. En dat rommel stress veroorzaakt weten we al. (link naar artikel rommel zorgt voor stress).
Dat we stress krijgen van rommel weten we al. (link naar art 1). En de kerstboom en -decoratie is ook al slim opgeborgen. (link naar artikel over kerstdemo opruimen). Wat denk je om eens stil te staan bij de keuken?
Zou het kunnen dat de keuken de belangrijkste ruimte van ons huis is? In veel woningen heeft de keuken een soort ‘centrumfunctie’, met meer activiteiten dan enkel het bereiden van maaltijden. Meer activiteiten betekent ook meer kans op rommel. Een stapeltje post hier, een handtas daar etc. Klinkt bekend? Lees dan vooral verder.
Er is ook het gegeven van te volle keukenkasten. Al die keukentoestellen en -hulpen die op moment van aankoop toch zo handig leken. of gekregen als kerstcadeau? Hoe dan ook, de kasten zitten te vol.
Daarom slimme tips om de keuken op te ruimen. Is dat een goed voornemen voor dit nieuwe jaar?

Een goeie manier om te weten wat er in keukenkasten thuishoort, is op te lijsten wat er niet in moet, zegt Elizabeth Larkin van thespruce.com. Een overzicht:
- Dienbladen: tenzij je een huishouden van >20 personen runt, zijn er betere plaatsen om dienbladen op te bergen. De berging of een kast in de garage of kelder kan perfect.
- Textiel zoals placemats, tafelkleden, stoffen servieten horen eerder thuis in een linnenkast. Ze nemen teveel plaats in van de echte keukennoodzakelijkheden. Wil je toch textiel in je keukenkasten opbergen, leg ze dan op de hoger gelegen legborden, zodat er geen eten op gemorst wordt.
- Huishoudtoestellen die je (bijna) nooit gebuikt. Wafelijzer, roomijsmaker, broodmachine etc. Je gebruikt ze regelmatig? Geen probleem (en stuur je adres, want dan kom ik eens af om je ijs of wafels te proeven yummies). Maar heb je ze een jaar of langer niet gebruikt: weg ermee. Maak er iemand blij mee -en stuur volgend jaar de link van dit artikel door ?-, de Recupel bak van het containerpark, … Als je er echt geen afstand van kunt nemen, dan de berging in ermee.
- Decoratie: weg ermee. Tenzij je zo regelmatig bezoek ontvangt en tafels moet decoreren. Te mooi om weg te doen: naar de berging.
- Benodigdheden voor barbecue of buitenfeestjes: naar de keukenberging ermee. Zelfs al heb je een kolossale keuken, die dingen horen daar niet.
- Vervallen eten: Overloop ook eens de voorraadkast(en) en controleer de houdbaarheidsdatums. Alles wat vervallen is moet eruit. Maak van de gelegenheid gebruik om de voorraadkast(en) opnieuw in te richten door gerelateerde zaken bij elkaar te plaatsen. Ik denk aan olie’s en azijn, kruiden, …
- Recepten: Zijn ze relevant of niet? Indien je oordeelt van wel, verzamel ze in je eigen receptenmap of -boek. Indien niet: bij het papier. Die doos met weggesmeten post staat daar waarschijnlijk nog. Weg ermee.
- VIII. Kortingsons en coupons: Controleer op datum en relevantie. Zijn ze echt nuttig: hang ze aan het prikbord. Al de rest -je raadt het al- weg ermee.
Meer ruimte = meer overzicht
Door je keuken opnieuw te organiseren, ontstaat er ruimte – letterlijk én mentaal. Je aanrecht oogt rustig, je kasten zijn overzichtelijk en alles heeft een plaats. Dat geeft voldoening.
Vond je dit artikel nuttig? Deel het dan op sociale media – dank je wel!
BESLUIT:
De Met een paar slimme trucs maak je van je keuken een plek van rust en overzicht. Een goed georganiseerde keuken begint met een leeg aanrecht en een doordachte keukenkast indeling.
Maak duidelijke afspraken met het gezin, zodat iedereen meehelpt om de keuken georganiseerd te houden.
Veel succes en geniet van je georganiseerde keuken!
Ook de rest van je huis aanpakken na het organiseren van je keuken?
In deze blog ontdek je hoe je met een lenteschoonmaak niet alleen je huis fris maakt, maar ook bewuster omgaat met spullen en routines. Praktisch én duurzaam.
Nadat je -een aantal van- deze tips hebt toegepast, ziet je keuken er waarschijnlijk veel leger uit. Dit geeft veel voldoening, niet? Heb je zelf nog tips en tricks, deel ze gerust. Hoe meer input, hoe beter. Je kunt altijd mailen naar redactie@kuub-opslag.be
Vond je het een nuttig artikel? Delen en like op Facebook etc. mag. Graag zelfs. Ondertekende is je alvast heel dankbaar. ?
FAQ
Keuken organiseren: slimme tips voor meer rust en ruimte
Hoe begin ik met mijn keuken organiseren?
Start met het aanrecht: haal alles weg wat er niet thuishoort. Ruim vervolgens kast per kast op en beslis wat blijft, wat elders hoort en wat weg mag.
Hoe bepaal je waar je spullen in de keuken moet neerzetten?
Denk functioneel: bewaar wat je vaak gebruikt dichtbij en op grijphoogte. Groepeer spullen per activiteit, zoals koffiezetten, koken of ontbijten.
Wat is een goede keukenkast indeling?
Houd soort bij soort: glazen bij glazen, kruiden bij olie en azijn, kookgerei in de buurt van het vuur. Gebruik lades of mandjes voor kleine spullen.
Wat doe ik met keukentoestellen die ik zelden gebruik?
Gebruik je ze minder dan één keer per jaar? Dan kunnen ze naar de berging, of misschien zelfs weg. Zo maak je plaats voor wat je écht nodig hebt.
Hoe houd ik mijn keuken georganiseerd op lange termijn?
Maak van opruimen een gewoonte. Werk dagelijks kleine rommel weg, houd het aanrecht leeg en herbekijk de indeling elk halfjaar.
Vragen over opslag?
BESLUIT:
Door het toepassen van een aantal simpele tricks bespaar je veel ruimte in je keuken. Een leeg aanrecht geeft mentale rust. Maak afspraken met de andere gezinsleden om de keuken leeg te houden.
Heb je nood aan meer plaats, bv. omdat je berging te vol zit? Stuur ons een bericht en beschrijft je behoeftes. Bijkomende ruimte aanbieden is ons vak, als meer dan 27 jaar. We helpen je graag!