De voorbije weken stonden we al een aantal keer stil bij verbouwen, opruimen etc. Nog zo’n ingrijpende gebeurtenis in een mensenleven is verhuizen. Voor sommigen is dit zelfs een echte nachtmerrie.
Toen ik een aantal jaar geleden een verhuisfirma hielp, heb ik één en ander gezien. Je houdt het niet voor mogelijk. Het hevigste was de anders heel beleefde en beheerste madam die op de dag van de verhuis veranderde in een soort ‘verhuiszilla’. Ik overdrijf niet. Ze had zelfs wit schuim op haar lippen. Om maar aan te geven dat verhuizen wel iets doet met een mens.
Verhuizen is ingrijpend, ja. Maar met de juiste aanpak kan dit toch heel vlot verlopen. Tijdig beginnen en goed voorbereiden is ook hier de boodschap. Om te vermijden dat je zelf in zo’n verhuiszilla veranderd geef ik je 21 inpak en verhuistips waar je -hopelijk- echt iets aan zult hebben.
More...
1. Start tijdig met de voorbereidingen van je verhuis
“Ik ga verhuizen, en wel nu.” Het kan maar is toch af te raden.
Onderschat dit niet. Je staat op het punt van zowat je ganse hebben en houden in te pakken en naar een andere plaats te verhuizen. Zes weken voor de verhuisdag starten met de voorbereidingen is zeker aan te raden.
2. Goedkoop verhuizen, kan dat?
Wat kost een verhuizing? Dat je een budget zult moeten uittrekken voor de verhuizing, dat is duidelijk. Toch kan je dit beperken door bv. de verhuis zelf te regelen. Met deze tips kom je echt al een heel eind.
Vraag tijdig hulp aan familie en vrienden. Denk na over de taakverdeling. Niet iedereen is een even handige verhuizer. Maar de minder handigen onder je vrienden en familie kun je misschien ergens anders inzetten. Denk daarover na en zorg dat op de dag zelf iedereen weet wat van hem/haar verwacht wordt.
3. Start tijdig met inpakken
Begin ca. drie weken voorafgaand aan de verhuisdag met het inpakken. Voorzie voldoende verhuisdozen. Pak kamer per kamer in, bv. één kamer per dag. Het moet plezant blijven, hé.
4. Gebruik echte verhuisdozen
Goeie verhuisdozen hebben zoveel mogelijk dezelfde afmetingen en zijn goed stapelbaar.
Nog een eigenschap: verhuisdozen hebben een vouwsluiting, dus geen tape nodig. Dit geeft je tijdswinst en het is weer een beetje minder plastiekafval.
Mijn ervaring leert dat verhuisdozen kopen in de plaatselijke doe-het-zelf winkel voor veel frustratie kan zorgen. Reken erop dat je voor een gemiddelde verhuis toch zo’n veertig verhuisdozen nodig hebt. De meeste doe-het-zelf winkels hebben dit niet liggen, waardoor je meerdere ritten moet doen. Geen aanrader.
Bananendozen, nog zoiets. Heel sterk en perfect stapelbaar. Maar haal maar eens veertig bananendozen met je auto. In geval je het gaat proberen, stuur mij zeker een foto.
Verhuisdozen zijn platgevouwen als je ze ophaalt. In een gemiddelde tot grote wagen krijg je probleemloos veertig plat gevouwen verhuisdozen.
5. Tips om glazen en borden in te pakken
Bespaar op noppenfolie door je borden in een bordendoos te pakken. Borden verticaal vervoeren is een aanrader. Wil je geen bordendoos gebruiken, pak je borden dan in met textiel zoals handdoeken etc.
Bordenbeschermers zijn zeker ook aan te raden. Na de verhuis kun je ze hergebruiken in de servieskast.
Glazen vervoeren: je raadt het nooit maar ook hiervoor bestaat dus een speciale verhuisdoos met vakken. Geen zin om een glasdoos te gebruiken. Proper gewassen kousen kunnen zeker ook dienen om glazen in te pakken.
6. Label de dozen
Niet enkel wat in de doos zit maar ook zeker voor welke kamer de doos bestemd is. Uitpakken doe je kamer per kamer, hetgeen handelbaarder is.
Nummer de dozen en houdt een inventaris bij.
7. Vervoer de volle lades
Pak de volledige lades in met rekfolie of “Press & Seal”.
Hierdoor bespaar je veel tijd en is de commode of kast zelf ook eenvoudiger verhuisbaar.
8. Gebruik veel diepvrieszakjes
Schroeven etc. van de gedemonteerde meubels: per meubel apart in een zakje en labelen. Ze zijn ook handig om allerhande kabels in te pakken.
9. Ikea kleerkasten: demonteren niet nodig
Heb je PAX kleerkasten? Haal enkel de deuren eraf. Dit is heel eenvoudig want ze hebben scharnieren met een kliksysteem. De legborden haal je eruit en de kasten zelf verhuis je eenvoudig door deze te kantelen. Idem voor de Billy boekenkasten.
10. Trek een foto van aansluitingen
Tv, stereoinstallatie, computer etc. Ze zijn op een bepaalde manier aangesloten. Als je hier niet handig in bent dan helpt het om foto’s te trekken van de aansluitingen alvorens de kabels uit te trekken. Zie TIP 8 om kabels op te bergen.
11. Trek foto's van je proper huurhuis
Vertrek je uit een huurhuis? Fotografeer elke kamer van het gepoetste huis. Dit kan nog van pas komen in geval van discussies met de verhuurder of makelaar.
Trek je in een huurhuis? Maak foto’s van eventuele gebreken die niet vermeld staan op de plaatsbeschrijving. Heb je geen tijd om te vergelijken? Trek van elke kamer foto’s nu die nog leeg is.
12. Geef adreswijziging 2 weken voor de verhuis door
Uiteraard op het gemeentehuis maar vergeet ook je leveranciers van water, gas, elektriciteit niet.
Denk ook aan de abonnementen van krant en tijdschrift, bv. Kerk en Leven . Tenslotte ook je nieuw adres doorgeven aan de webshops waar je geregeld koopt: bv. CKS, ...
13. Adverteer 6 weken voor de verhuis
De spullen die je niet wil meeverhuizen kun je verkopen. Adverteer tijdig op 2e hands, Marktplaats, eBay etc. Deze zaken nemen tijd. Denk ook aan liefdadigheidsinstellingen. Misschien maak je iemand gelukkig. Vergeet de verhuizers niet: Misschien kun je jouw verhuizende vrienden en familie de eerste keuze geven.
14. Stop tijdig met shoppen
Alles wat je koopt moet je uiteindelijk inpakken en mee verhuizen. Een week voor je verhuis: laatste bezoek aan supermarkt. Daarna opgebruiken wat er in de koelkast en diepvries zit.
15. Ontdooi diepvries twee dagen voor de verhuis
Hou er rekening mee dat er vocht kan uitlopen. Leg een dweil of handdoek. Poets de diepvries alvorens te verhuizen, ook als deze blijft staan, bv. bij inbouwmodel.
16. Pak een 'overlevingstas' in voor alle gezinsleden
De dag van de verhuis ben je mogelijks te moe om uit te pakken. Pak een aantal noodzakelijkheden in een overlevingstas. Denk aan vervangkledij, toiletgerief.
TIP: Pak ook laptops en tablets in deze tas om diefstal of verlies te voorkomen.
17. Voor de gebruikers van make-up
Steek een extra wattenschijfje in de poedermake-up om breken te voorkomen. Dit is trouwens ook een goeie reistip. Het is van horen zeggen.
18. Huur professionele hulp in voor de verhuis van de zeer zware of delicate stukken
Piano, kluis, waterbed, jacuzzi, … verhuizen vraagt expertise. Professionele verhuizers zijn meestal ook verzekerd in geval van schade. Vraag het vooraf.
19. Pak flesjes met vloeistoffen apart in
Ontdoe ze van de dop, stop ze in een plastiek zakje en draai de dop er terug op. Zo vermijdt je lekkages en uitlopen op andere spullen.
20. Denk aan opvang voor (kleine) kinderen en dieren
Verhuizen heeft een grote inpak op kinderen. Sta hier voordien bij stil. Hoe pak je dit aan? Wanneer vertel je hen over het “nieuwe huisje”. Misschien een idee om hier ook eens een artikel over te schrijven. Ik zal het onthouden.
21. Vergeet de verhuizers niet
Voorzie voldoende eten en drank. Wees gastvrij en leg alle verhuishulp in de watten. Op het einde van de verhuis trakteren met frieten doet het ook steeds goed. .
BESLUIT: Verhuizen heeft een grote inpakt op het ganse gezin. Begin tijdig, doe aan taakverdeling en pas bovenstaande tips toe. Veel Succes!
Wegens plaatsgebrek ...
Misschien ben je geholpen met een van onze drie opslagformules:
Self Storage, Self Storage Geleverd en Meubelbewaring.